Kedvezményezett: Bükkaranyos Község Önkormányzata

Projekt címe: Belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztése Bükkaranyos községben

Támogatás összege: 213,99 millió Ft

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt fizikai kezdete: 2022.12.01.

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2026.03.31.

A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BO1-2022-00038

 

A projekt bemutatása

 

A most induló beruházás célja a mértékadó vízhozam biztonságos levezetésére alkalmas csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítása a Széchenyi István, az Avasalja utcákon és a Báthori István utca legveszélyeztetettebb részén.

A korábbi évek időszakosan csapadékos időjárásának következtében a környező területekről a településen keresztül a Kulcsárvölgyi patakba levonuló árvizek számos alkalommal veszélyeztették a vízelvezető árkokat környező belterületi ingatlanokat. Az árkokból kilépő csapadékvíz több ingatlanon okozott problémát és károkat. A csapadékvízlevezető rendszer jelenlegi állapotában nem képes a nagy intenzitású csapadékhullás esetén a vízgyűjtőjéről érkező vizet a belterületen károkozás nélkül elvezetni.

A beruházás során a vízelvezetési problémával legérintettebb Széchenyi István, Avasalja és Báthori utcában összesen 1.653 folyóméter szakaszon valósul meg a meglévő csapadékvízelvezető árkok rekonstrukciója. Ennek során az árkok új, korszerű mederelemes burkolatot kapnak, mely jó vízelvezető képességével segíti majd a környező domboldalakról érkező záporcsapadék biztonságos és gyors átvezetését a településen a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve.

A projekt megvalósításával javul a település infrastrukturális és környezeti állapota, csökken a belterület helyi vízkár veszélyeztetettsége. A fejlesztés hozzájárul az esetleges további káresemények kockázatának csökkentéséhez, az élhető és fenntartható települési környezet kialakításához, a lakosság helyben maradásához, így összességében Bükkaranyos fejlődéséhez.

A projekt várhatóan 2026. márciusáig valósul meg, a beruházás közvetlenül az érintett utcákban élő közel 250 fő lakóházainak, valamint számos közintézmény és egyéb magántulajdonú ingatlanok védelmét szolgálja majd, de hozzájárul a teljes település környezetbiztonságának növeléséhez.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül valósul meg.