TÁJÉKOZTATÁS

avar és kerti hulladék égetéséről

 

Tisztelt Lakosság!

Bükkaranyos Község Önkormányzat Képviselő-testülete hatályon kívül helyezte az avar- és kerti hulladék égetésének szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletét, így a helyi szabályozás megszűnésével, az országos szabályok szerint, 2022 március 1. napjától, Bükkaranyos Község közigazgatási területén tilos az avar és a kerti hulladék égetése.

Az avar és a kerti hulladék elégetésével nemcsak üvegházhatású gázok keletkeznek, hanem a levegőben szálló por mennyisége is jelentősen megnő.  Egy növénykupac elégetésével nemcsak bosszúságot okozunk a szomszédoknak, hanem saját magunk, családunk és az egész lakókörnyezetünk egészségét is károsítjuk. Nem minősül tűzgyújtásnak a gáz égőfej és a zárt tűzterű sütő-, főző-, melegítő eszköz alkalmazása, ha az megfelelő szikrafogóval van ellátva.

Az avar és a kerti hulladék elégetése helyett annak komposztálása, vagy a hulladékszállítást végző közszolgáltató cég (BMH Nonprofit Kft.) által történő elszállíttatása javasolt.

Az égetési szabály megszegőjével szemben a tűzvédelmi hatóság tűzvédelmi bírságot szabhat ki. A bírság összege 10.000,- forinttól 3.000.000,- forintig terjed. Avar vagy kerti hulladék égetésének észlelése jelezhető a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felé a 46/502-962 telefonszámon.

Bükkaranyos, 2022. február 15.

Nagy Lajos

polgármester s.k.