„Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Bükkaranyos és térségében.”

 

Projekt azonosítószáma: KEHOP-1.2.1-18-2018-00050
Konzorciumvezető: Bükkaranyos Község Önkormányzata
Konzorciumi tagok: Nyékládháza Város Önkormányzata, Mályi Község Önkormányzata 

Támogatás összege: 13 960 220 Ft
Támogatás mértéke: 100%.
A projekt megvalósítási időszaka: 2020.02.13-2022.11.30.

 

A projekt tartalmának rövid bemutatása:

A projektet Bükkaranyos, Nyékládháza és Mályi települések önkormányzatai közösen, konzorciumban valósították meg. A Konzorciumvezető Bükkaranyos Község Önkormányzata. A résztvevő települések szomszédos települések. Magyarország kistáj beosztása szerint a Bükkalja és a Sajó-Hernád-Sík kistájhoz tartoznak.

A partnerségi megállapodással és az OTÉK-kal összhangban a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaira fel kell készülni helyi szintű klímastratégiák kidolgozásával, a lakosság klímatudatosságát és éghajlatváltozás helyi hatásairól való ismeretét szemléletformálással erősíteni szükséges. A konzorciumot alkotó települések a miskolci járásban találhatók. 61/2012. (XII. 11.) BM rendelet 1. melléklete alapján Bükkaranyos III., Mályi és Nyékládháza II. katasztrófavédelmi osztályba sorolandók.

A projekt megvalósítás időtartama alatt elkészült az érintett települések helyi klímavédelmi stratégiája, annak társadalmasítása megvalósult, továbbá a támogatható aktív és passzív tevékenységeken keresztül a települések lakosságát sikeresen megszólítottuk és informáltuk a megvalósított programokkal. Passzív lakossági elérés: 8903 fő, aktív lakossági elérés 13,5%, 1390 fő.

A tervezett tevékenységek egymásra épültek, a bevont célcsoportok változatosak (pedagógusok, iskolások, háztartások, idősebb korosztály), a lakosság széles köre megszólításra került.

 

Megvalósult programok:

  • Interaktív foglalkozások az óvodákban, óvodai tematikus családi rendezvények, általános iskolai interaktív foglalkozássorozatok, iskolai tematikus családi rendezvények, interaktív programsorozat az idős korosztály részére. Aktív elérés 816 fő.
  • Médiakampányok a helyi tv-ben, sajtókampány a helyi lapokban. Passzív elérés 5096 fő.
  • Klímasátor a települések hagyományos nagyrendezvényein. Aktív elérés 240 fő. Passzív elérés 2000 fő.
  • Óvodapedagógusok, általános iskolai pedagógusok részére szemléletformáló workshop szervezése. Aktív elérés 83 fő.
  • Tematikus rajzpályázat, általános iskolai vetélkedő, plakátkészítő verseny szervezése. Aktív elérés 195 fő.
  • Tematikus szakkör szervezése háztartások részére. Aktív elérés 55 fő.
  • Iskolások számára tematikus kiadvány készítése és terjesztése, idősek számára célzott tematikus kiadvány készítése és terjesztése. Passzív elérés 1550 fő.
  • Meglévő települési honlapokon tájékoztató aloldalak készítése. Passzív elérés 258 fő.
  • A kötelezőn túl választott tevékenységek száma 7 db. Összesen 4 interaktív és 4 passzív elérést biztosító projektelem került tervezésre, továbbá mindhárom településre vonatkozóan elkészült a klímastratégia.

A projekt 2022.11.30 napon befejeződött.