Már az óvodások is tudják, hogyan tehetnek a környezetükért

A bükkaranyosi klímatudatos szemléletformáló projekt keretében korosztályi sajátosságuk figyelembevételével, játékos interaktív foglalkozásokon vehettek részt a legkisebbek, azaz az óvodások is. Az általuk is megtapasztalt „bolondos” időjárásról, a települést átszelő Kulcsár-völgyi patakhoz kötődően sokaknak van már véleménye, derült ki a márciusi eseményen. A barátságos vízfolyás, nagy esők esetén megduzzadva sebes sodrásba kezd, sok szemetet sodor magával. Az interaktív játék során felelős földlakóként a gyerekek „megtisztították” patakjukat és vállalták, hogy ők soha nem szemetelnek a jövőben.

Egy másik foglalkozás során a háztartászöldítés, már általuk is alkalmazható módszereit játékosan ismerhették meg: egy óriás társasjáték segítségével megtudhatták, hogy például hogyan takarékoskodhatnak otthonukban a vízzel, energiával?

A májusi program már lehetőséget kínált arra, hogy a Bükkaranyos Kincsei Óvoda kertjében óvodai tankertet alakítsunk ki a közreműködő Zöld Kapcsolat Egyesületnek köszönhetően. Először az ültetendő növényekről, ezek gyógyhatásairól beszélgettünk, majd a megismerkedtek a palántákkal, azzal, hogy melyiknek milyen igényei vannak (fény, nedvesség) és tapintással, szaglással az érzékszerveik számára is megismerhetővé tettük az illóolajakban gazdag gyógynövényeket. Egymást váltva, valamennyi nagycsoportosnak lehetősége nyílt egy-egy palánta kiültetésére a kis parcellákban, majd az öntözésben is nagy igyekezettel vállaltak szerepet.

Reméljük, hogy ezt követően, hazatérve, még több ovis vesz részt saját kiskertjük gondozásában, vagy éppen ő buzdítja erre majd a családját.

Az óvodai, interaktív foglalkozások a Bükkaranyos Község Önkormányzata által elnyert KEHOP-1.2.1-17-2017-00050 számú, „Klímatudatos szemléletformáló rendezvények, szakmai előadások szervezése és megtartása” c. projekt keretében valósultak meg.