Időseinket fokozottan érintik a klímaváltozás hatásai

A Bükkaranyosi Idősek Klubjában 2022. április 26-án interaktív foglalkozásra került sor a klímaváltozásról és annak hatásairól, kiemelten az idős korosztály egészségére fókuszálva. A megjelentek a Zöld Kapcsolat Egyesület szakemberének irányításával elsőként egy közös beszélgetésben elemezték, miért is tapasztalható egyre gyakrabban szélsőséges időjárás, hogyan is volt ez régebbi tapasztalataik szerint?  Ezt követően vetítettképes előadást hallgathattak meg a klímaváltozás egészségre gyakorolt hatásai az emberi szervezetre címmel. Ebben a sokrétű egészségkárosító, egészséget gyengítő hatásokról, ezek kölcsönös együtthatásáról is szó esett. Így például a légszennyezés (szállópor, allergia), időjárási tényezők szélsőséges változásai, a hőhullámok (szív és érrendszeri megbetegedések), az élelmiszer és szennyezett víz útján terjedő betegségek (gyomor és bélfertőzések, mérgezések), az emelkedő UV sugárzás, a szembetegségek, gyengülő immunrendszer), vektorok által közvetített betegségek (fertőzések, járványok vírusok, élősködök, baktériumok által), mentális betegségek kialakulása.

Természetesen a foglalkozáson arról is szó esett, vajon mit tehetünk, hogyan alkalmazkodhatunk, hogyan csökkenthetjük a számos negatív hatást a hétköznapjainkban? A tudatos felkészülés, odafigyelés, eddigi szokásaink megváltoztatása, a több zöldség, gyümölcs, víz fogyasztása, a lakás fokozott árnyékolása mind, mind egy-egy lehetőség az egészségkárosító hatások csökkentésére. A téma elmélyítése érdekében egy klíma-TOTÓ-ban is felmérhették saját ismereteiket a megjelentek. Felismerésük azonos volt: tudatosabban kell, figyeljünk magunkra, és idős társainkra is az éghajlatváltozással járó negatív folyamatoknak betudhatóan.

Az pedagógus workshop a Bükkaranyos Község Önkormányzata által elnyert KEHOP-1.2.1-17-2017-00050 számú, „Klímatudatos szemléletformáló rendezvények, szakmai előadások szervezése és megtartása” c. projekt keretében valósult meg.