Védjük a környezetünket!
CseppetSem! gyűjtőpont Bükkaranyoson

Bükkaranyos is csatlakozott a CseppetSem! programhoz, mely segítségével a lakosság a háztartásokban keletkező használt sütőolajt, sütőzsiradékot, valamint romlott vajat és margarint  speciális  gyűjtésére szolgáló edényekbe helyezhetik el  „cseppmentesen”, azaz lezárt csomagolásban (eredeti csomagolás, PET-palack, vagy zárt befőttesüveg)

A háztatásokban keletkező használt sütőolaj és sütőzsiradék a környezetbe jutva rendkívül káros hatást fejt ki. A leggyakrabban az anyag a lefolyókba kerül, ahol a hidegebb csatornafalra tapadva egy része lerakódik, melyhez a későbbiekben újabb szennyeződések tapadhatnak, így dugulást is okozhat. Más anyagokkal keveredve olyan vegyületet képezhet, mely a csatornarendszert kikezdheti és károsíthatja is. A szennyvíztisztítókba kerülve hozzájárul a „zsírdugók” kialakulásához, mely a rendszer üzemzavarát okozhatja, növelve ezzel az üzemben tartási költségeket. Az élővízen szétterülve olyan oxigénzáró réteget képez, mely a vízi élőlények oxigénellátását akadályozza. Egyetlen liter használt sütőolaj egymillió liter ivóvizet tesz fogyasztásra alkalmatlanná. A földbe jutva károsítja a talajflórát, a komposztba öntve lassítja a lebomlási folyamatokat. Állati takarmányba keverve a rákkeltő anyag visszakerül a táplálékláncba.

Használjuk a gyűjtőpontot, védjük környezetünket, ráadásul a Bükkaranyosi Általános Iskola tanulói minden összegyűjtött hasznos kg után 25 Ft-ot kapnak.

 

Gyűjtőpont helye: a COOP ABC-vel szemben, a szelektív gyűjtősziget mellett