Bükkaranyos, Mályi, Nyékládháza a klímavédelemért

Mindenki által ismert és tudott az a kutatók által már bizonyított tény, hogy a klímaváltozásért a természetes folyamatokon túl az emberiség a felelős. Az üvegházhatású gázok egyre fokozódó kibocsátása ugyanis meggyorsítja és megerősíti azokat a folyamatokat, amelyek klímánk gyökeres szintű megváltozásáért felelősek. Napjainkban mindenki a saját bőrén tapasztalhatja, hogy életünk gyökeresen megváltozott. Nyaranta egyre kínzóbb hőhullámokat kell átélnünk és özönvíz szerű villámárvizekkel kell szembesülnünk.

A klímaváltozásról már az ajtónkon kopogtat…

  1. márciusától klímatudatos szemléletformáló rendezvények, szakmai előadások sorozata kezdődik Bükkaranyos Község Önkormányzata (konzorciumvezető), Nyékládháza Város Önkormányzata és Mályi Község Önkormányzata (konzorciumi tagok) együttműködésének köszönhetően, annak érdekében, hogy a lakosság ismereteinek bővítése révén szélesebb körben is ismertté váljanak a klímabarát életmód cselekvési lehetőségei.

Mint ismert, az együttműködő három település közös klímastratégiája a KEHOP-1.2.1-17-2017-00050 uniós forrásnak köszönhetően már 2020-ban elkészült (https://bukkaranyos.hu/wp-content/uploads/2020/11/b%C3%BCkka_ny%C3%A9kl_m%C3%A1lyi_kl%C3%ADmastrat.pdf) most a végrehajtást segítő szemléletformáló tevékenységek a Zöld Kapcsolat Egyesületnek köszönhetően valósulnak majd meg, mint például:

  • interaktív foglalkozások az óvodákban, iskolákban, s az idős korosztály körében,
  • óvodai iskolai és települési családi rendezvények
  • óvodapedagógusok, tanárok részére szemléletformáló workshopok szervezése,
  • háztartászöldítési praktikák családok számára,
  • települések kiemelt rendezvényein klímasátor megjelenése,
  • rajz és fotópályázatok,

valamint sokszínű kommunikációs tevékenység is kapcsolódik az eseményekhez: a lakosság a települési honlapokon, újságokban, valamint erre a célra készített kiadványok révén juthat majd folyamatosan információkhoz.

 A projekt közép- és hosszú távú célja, hogy az klímatudatos gondolkodás és a kapcsolódó viselkedésminták és szokások a lakosság minél szélesebb körében terjedjenek el. Ennek érdekében a projekt megvalósítói szeretnének több lakost elérni a projekt során.

Célcsoportok: intézményi munkavállalók, pedagógusok, a települések felnőtt lakossága, általános iskolák tanulói, a tanulók családtagjai, óvodások, az óvodások családtagjai, stb.

A projekt tervezett befejezési dátuma:

  1. november 30.

További információk:

Főoldal

https://www.malyi.hu/

https://www.nyekladhaza.hu/