XV. BALASSI KUPA 


Nyílt Baranta szablyavívó verseny
és Baranta találkozó

Időpont: 2022. 02. 19.

Helyszín: Bükkaranyosi Általános Iskola, 3554 Bükkaranyos, Rákóczi Ferenc út 23.

A verseny főszervezője: Országos Baranta Szövetség

A verseny társszervezője: Hejő-Törzs Hagyományőrző Kulturális és Sport Egyesület

Fővédnök: Vukics Ferenc, Baranta alapítója

Vezető bíró (fejér): Németh Zoltán

Nevezési díj: 3000 HUF (Helyszíni nevezés +1000 HUF)

Étkezés: 2000 HUF (verseny napján egy meleg ebéd)

Szállás: 3500 HUF (szombat-vasárnap reggelit tartalmaz)

Előnevezési határidő: 2022. 02. 12. éjfél

Csikó (gyerek) kategóriát csak abban az esetben tudunk indítani, ha előjelentkezésen 6-6 fő regisztrál

Szállás: a Bükkaranyosi Református Egyházközség imatermében, illetve létszámtól függően (ha az kicsinyek bizonyul) Kisgyőrben a szomszéd faluban a kultúrházban. A szállással kapcsolatos pontos információkat az előregisztráció lezárása után küldjük ki a megadott email címekre.

Jelentkezési felület:

https://forms.gle/B7mhvtLgDpZZqms66

Verseny bírók jelentkezési felülete:

https://forms.gle/ckBqYauVh9qGNKiG8

Kísérők (Étkezés, szállás igény):

https://forms.gle/EfGx3WgZBkuGXedP6

A versenyen csak kitöltött és aláírt felelősségvállalási nyilatkozat leadását követően lehet részt venni! 18 év alatti versenyzők esetén szülő/gondviselő és a csapatvezető írja alá.

A meghirdetett versenyszám:

• Egyéni szablyavívás gyakorló fegyverrel (polifoam borítású gyakorló szabadvívó szablya)

A meghirdetett kategóriák (korosztályoknál csak az év számít):

• Öskü: 17 év feletti férfiak

• Menyét: 13 év és a feletti lányok

• Kese: 17 év és az alatti férfiak

• Kiscsikó: 8-10 év közötti gyerekek

• Nagycsikó: 11-13 év közötti gyerekek

A menyét és kese kategória min. 6-6 fő előzetesen, határidőig jelentkező estén kerül megrendezésre. Ettől eltérő esetben az öskükkel lesz lehetőségük a versenyen részt venni

A verseny napirendje:

• 8:00 – 9:00 Helyszíni regisztráció

• 9:00 – 9:20 Bírói eligazítás, sorsolás, megnyitó

• 9:20 – 9:30 Bemelegítés

• 9:30 – 17:00 Küzdelmek (egy ebédszünettel)

• 17:20 – 17: 30 Ünnepélyes eredményhirdetés, versenynap lezárása

A versenybírókat biztosítja:

Baranta Hagyományos Magyar Harcművészetek Országos Szövetsége. A küzdelmek a

versenykiírás előírásai alapján kerülnek lebonyolításra.

A verseny lefolyásának rendje:

A versenyszám lebonyolításának pontos menete a jelentkezők létszámától függően alakul.

A párbajok védőeszközei:

• vívósisak

• lányoknak mellvédő

• egyéni védőfelszerelés (pl. vívókesztyű) használata megengedett és ajánlott, amennyiben használata nem balesetveszélyes

A verseny története:

A Balassi Alapítvány kuratóriumának egyik vezetője, az akkor a Magyar Rádiónál és a Magyar Nemzetnél dolgozó Molnár Pál újságíró-szerkesztő találkozott Vukics Ferenccel (mindketten a Szent György Lovagrend tagjai), aki Makovecz Imrével közösen a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj eredményein felbuzdulva megpróbáltak magyar szervezeteket meggyőzni arról, hogy a Bálint napján, (február 14.-én) minél több olyan rendezvény kerüljön megszervezésre, amely Balassi Bálint emlékét ápolja.

2006 óta Bálint-napi Balassi-fesztivál elnevezéssel szerte Európában irodalmi estekre kerül sor e naphoz kapcsolódóan: a legnagyobb részvétel évében 39 helyszínen – Lisszabontól Székelyudvarhelyig – idézték fel Balassi költészetét. Többnyire a magyar nyelvterületen kapcsolódnak be a Balassi-fesztiválba. Az Országos Baranta Szövetség a Balassi (Balassa) Kupa Országos Szablyavívó Verseny megrendezésében állapodott meg a szervezőkkel. Idézet az alapító okiratból: “ Az Országos Baranta Szövetség kötelezi magát, hogy minden év február 14.-én – illetve az ahhoz legközelebbi munkaszüneti napon – megrendezi a Balassi (Balassa) Kupa Országos Szablyavívó Versenyt. A szövetség kidolgozza a verseny szabályrendszerét, biztosítja díjazását, a rendezés költségeit és kijelöli a verseny helyszínét. A szervezők a verseny eredményét országos fórumokon közzéteszik.”

A verseny célja:

A rendezvény a történelmi magyar harci testkultúrára épülő hagyományos magyar harcművészeti stílus keretén belül létrehozott szabadvívó rendszer gyakorlati jellegű továbbfejlesztését célozza meg szakmai találkozó és verseny formájában, ahol eldöntésre kerül a „Balassi Kupa győztese” cím. A Baranta versenyek alkalmazott szabályai szerint a valódi harc és a magyarságra jellemző belső tartás minél pontosabb modellezésével és felelevenítésével fel kívánja mérni az egyes közösségek és versenyzők felkészültségének szintjét.

Szablyavívás szabályai röviden:

– A verseny polifoam borítású fa/műanyag szabadvívó eszköz, fejvédőkben, valamint nők esetében mellvédőkben történik

– Az ádámcsutka, nemi szerv támadása tilos, kizáráshoz vezethet (ha a védekező mozzanat következtében a védő fél fegyverével, kezével tesz olyan mozdulatot, ahol a támadó fegyvere tilos területet ér és az ellenfél jelentősen nem sérült meg, akkor a küzdelem tovább folytatódhat)

– A párbaj 5 pontig tart

– Az újak és váll közötti terület, valamint a láb találata 1 pont

– A mellkas, has, hát találata 2 pontot ér

– A fej találat 3 pont

– A kézfej, alkar és felkar találata esetén a találatot elszenvedő fél eldöntheti, hogy az ellenfele 1 pontot kap és a találatot ért karját a küzdelemben már nem használhatja, azaz abba a kezébe már fegyvert nem foghat, vagy 2 pontot ad az ellenfelének és továbbra is használja mindkét karját.

– Mindkét kéz elvesztése esetén az ellenfél nyer (harcképtelenség)

– Kézfejvédő/kesztyű, alkarvédő és fejvédő használata megengedett

– A töredékmásodpercekkel korábban bevitt találat együttesnek minősül

– A küzdelmek során az együttes találat nem számít találatnak, azaz 0 pontot ér

– Csak az ellenfél fegyverének teljes kizárásával elért ún. „tiszta” találat ér

– A támadások ereje nincs korlátozva, de a gyors pillanatszerű reakciók amúgy sem teszik lehetővé a teljes erőből történő támadást, mivel az időveszteséget okoz. A versenyeknél az ún.

„fél erő” alkalmazása a leginkább célravezető. A versenyzőknek rendelkezni kell olyan fájdalom-tűrőképességgel és sportemberi magatartással, amely nem vezet sportszerűtlenséghez

– A találatok megítélésében elsősorban a bíró(k) határozata dönt, de ha a támadó a megítélt találatra a „nem volt találat” szóbeli jelzéssel válaszol, akkor az a találat törlésre kerül. A küzdelmet elsősorban a versenyzők értékelik, vitás esetekben a bíró dönt.

– Tilos a menekülés, intést von maga után (menekülés: 10 méternél nagyobb távolság egyirányú hátráló megtétele, az irányváltó kimozgások, elfordulások nem tartoznak ebbe a kategóriába)