Elérhetőségek:
3554 Bükkaranyos, Petőfi út 100. | Tel.: +36 46 476 352 | Fax: +36 46 576 265

Oktatási intézmények

Művelődési Ház

Cím: 3554 Bükkaranyos, Petőfi Sándor u. 110.

Községi Könyvtár 

 Nyitva: kedd, csütörtök: 16.30-18.30

Könyvtáros:Munkácsi Szilvia

Szolgáltatások:  
– könyvek, folyóiratok helyben használata
– könyvek kölcsönzése
– helytörténeti ismerettár
– könyvtárközi kölcsönzés
– számítógépes szolgáltatások (internet, szövegszerkesztő, nyomtatás)
– fénymásolás

Állomány: 

Könyvek: stat. adat     db
Multimédiás CD    3 db
Folyóiratok: 20 féle

 

Szolgáltatások:

– könyvek kölcsönzése
– helyben használat
– tájékoztatás
– internet használat 100,- Ft/óra
– helytörténet kutatás
– fénymásolás 10,- Ft A/4 old.

Miskolc Városi Könyvtár
Cím: 3530 Miskolc Mindszent tér 2
Tel: 46/508-726
WWW: mclib.hu

II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár
Cím: 3530 Miskolc Görgey A. u. 11.
Tel: 46/412-011, 46/503-120, 46/340-448
WWW: rfmlib.hu

 


Kis könyvtártörténet:

Bükkaranyoson a könyvtár megalakulására vonatkozó adatok hiányosak, de a hiteles statisztikai források azt bizonyítják, hogy már 1953-ban 1200 kötettel rendelkezett a falu tékája, melynek az akkori általános iskola adott otthont. Az 1969-től napjainkig rendelkezésre álló leltárkönyvekből kiderült, hogy a könyvtár működése folyamatos volt.

A könyvtári feladatok ellátását a kezdetektől a településen élő lelkes közalkalmazottak megbízással végezték: Székely Viktor általános iskolai nevelő, Szántó Károlyné (Székely Erzsébet) hivatali adminisztrátor, Novella Istvánné (Máté Katalin) hivatali adminisztrátor.
Az 1990-es évek elejétől Munkácsi Szilvia szakképzett könyvtáros végzi el ezt a munkát.

1967-ben felépült a községben a korszak elvárásait kielégítő művelődési ház, a „Császár Péter Népház”. Ebben az épületben kapott helyet az akkori divatnak megfelelően elnevezett klubkönyvtár (30m2), ami mind a mai napig ugyanott működik. Az 1970-es években a fejlesztések révén új, modern bútorokkal szépült a könyvtárszoba. A dokumentumok gyarapodásának üteme gyorsult, amit az 1980-as és 1990-es években is hasonló szinten működtetett a fenntartó önkormányzat.

2003-ban az épület felújításra került, ekkor vált lehetővé a könyvtár bővítése is. Az új évezred igényeinek megfelelő, modern környezet került kialakításra. Nemcsak az alapterület bővítése (70m2), hanem a könnyebb megközelíthetőség is az alapvető szempontok között szerepelt, hogy az információs bázis még közelebb kerüljön az olvasóközönséghez.
2004-ben „e-Magyország” pont lett az intézmény, 2 db számítógép segítségével már a világhálón is böngészhet az ide látogató. Szintén 2004-ben került megvásárlásra az ELKA könyvtári integrált szoftver, amely elsősorban a könyvtári feldolgozó, és kölcsönzői munkát könnyítette meg fénymásolási és nyomtatási lehetőségekkel is bővült a szolgáltatások köre.
Az intézmény 2009-ben csatlakozott a Miskolci Kistérség Többcélú Társulás által működtetett mozgókönyvtári rendszerhez, melynek anyagi háttere új lehetőségeket teremtett a könyvtári fejlesztésekhez. Az olvasói igényeket figyelembe véve a legfrissebb irodalom kerülhetett beszerzésre, a könyvek mellett pedig lehetőség nyílt folyóiratok vásárlására is. A megújulás nemcsak az állományt, hanem a tárgyi eszközöket is érintette, ami új számítógép, nyomtató, könyvespolcok, folyóirat-tároló, székek vételét jelentett. Ezáltal az ide látogató olvasó már egy sokkal kellemesebb környezetben böngészhet.
A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár módszertanos csoportjának szakmai segítsége, fontos köteléket jelent egy falusi könyvtár életében, ehhez a maximális támogatást meg is kapja az intézmény.
A könyvtár szoros és jól működő kapcsolatot tart fenn a helyi intézményekkel, közösségekkel,
az önkormányzattal, az óvodával, iskolával, civil szervezetekkel, a Bükkaranyosi Nyugdíjasok Baráti Körével, a Családsegítő- és Gyermekjóléti szolgálattal, 2010-ben pedig együttműködési megállapodást kötött a bükkaranyosi Aranyforrás Közhasznú Egyesülettel.