Elérhetőségek:
3554 Bükkaranyos, Petőfi út 100. | Tel.: +36 46 476 352 | Fax: +36 46 576 265

Községünkről

Földrajzi elhelyezkedés:

Bükkaranyos a bükkaljai községek egyike, amely a Bükk hegység Dél-keleti lankáin, Miskolctól délre mintegy 10-km-re terül el. A település dombok között meghúzódó többutcás völgy falu, amit a Kulcsárvölgy patak szel ketté.
Megközelíteni csak közúton lehet. A miskolc–harsányi útról illetve az Emődnél áthaladó 3. számú főútról.

Domborzati, geológiai adatok:

Földrajzi jellege a hegység előtéri dombág 150-300 m szintkülönbséggel. A néhol előforduló jelentős lejtők miatt nagymértékű a talaj eróziója. Ezért a településen a földtani adottságok nem a legmegfelelőbbek.
Jellemző talajtípusok: a riolittufa illetve az agyagbemosódásos barna erdei talajok. Kisebb területen előfordulnak réti öntéstalajok is.
A község éghajlata mérsékeltnek nevezhető. A napsütéses órák száma 1.900 körüli, de a téli nagyobb ködgyakoriság miatt csak 1850 napos órára számíthattunk évente. Az évi középhőmérséklet 9˚C. A csapadék évi összege 650mm. A hótakarós napok átlagos száma csak 40-50 nap között van. A leggyakoribb szélirány a DNY-i és az ÉK-i

Vízrajz:

Bukkaranyos_honlap_minta_fotoval_html_3b0a6a77A települést a Kulcsárvölgy patak osztja ketté, amely a Bükk lankáiról gyűjti össze és szállítja a vizet a Hejő patakba majd a Tiszába. A patakon évente 2-3 alkalommal jelentkezik árhullám, ami a település mélyebben fekvő részeit rövid időszakra, de szerencsére számottevő kárt nem okozva elönti. A település mélyebben fekvő részein a talajvíz lényegesen 4 m fölé emelkedik ez kihasználva néhány udvar tulajdonosa kerti tavat épített ki. Ami ebből a szempontból nem csak praktikus, hanem szemet gyönyörködtető látvány is.
A tájnak korábban számos nagy hozamú forrása volt, amit jelenleg nem hasznosítanak.

Növény és állatvilág:

Bukkaranyos_honlap_minta_fotoval_html_3c80d865A falu a tengerszint felett 150-200 méteren az alföld és a hegyvidék ölelkezésében terül el. E földrajzi adottsága miatt számos olyan növényre és állatra bukkanhat rétjeinken és erdeinkben az ide kiránduló, ami vagy a síkság vagy a dombvidék egyedi sajátossága, de itt ebben a környezetben mind a két tájegységre jellemző természeti ritkaságokban is gyönyörködhet.
A rétek és az erdők állatvilága gazdag. Sokszínű vadállománya miatt kedvelt vadászterület. Megtalálható nálunk az erdei szalonka, fácán, nyúl, örvösgalamb, de a nagyobb vadak sem ritkák róka, őz, vaddisznó, gímszarvas.